Projekt aranżacji wnętrz salonu oraz projekt wnętrz jadalni i projekt wnętrz luksusowej łazienki w Katowicach Zobacz projekt

Projekt aranżacji wnętrz dla KGHM Polska Miedź S.A.

 KGHM Polska Miedź S.A. KONCEPCJA ARANŻACJI WNĘTRZ HOLU GŁÓWNEGO

SALI KONFERENCYJNEJ ORAZ SZATNI.
 
KGHM to firma nowoczesna rozwijająca się dynamicznie dlatego też siedziba powinna odpowiadać rzeczywistemu statusowi firmy i sprostać wymaganiom współczesnych czasów.  
Zastosowana kolorystyka i formy nawiązują do technicznego i technologicznego aspektu wydobycia miedzi, w graficznej formie pokazano zastosowanie miedzi w różnych gałęziach przemysłu.
Nowoczesne wnętrza charakteryzują się lekkością sprawiają wrażenie, iż są większe niż w rzeczywistości a to za sprawą odbijających się płaszczyzn, prostych form. Nowoczesny wcale nie znaczy zimny i nie przyjazny czego dowodem jest przedstawiona koncepcja.
We wnętrzu spotykają się trzy doskonale ze sobą harmonizujące kolory: czerń, krem, miedź.
Czerń nadaje wnętrzom elegancji i klasy, nie przytłacza gdyż nie jest matowa a połyskliwa. Czarny polerowany granit w podłodze z intarsjami z blachy miedzianej, czarne szkło na niektórych ze ścian i miejscowo odbijający sufit. Powielenie się płaszczyzn odbijających – powoduje, że wnętrze staje się dużo bardziej przestronne i wysublimowane. Czerń stanowi także tło dla dwóch pozostałych kolorów miedzi i kremu. Warto zwrócić uwagę na niezwykle interesującą formę podłogi – pomiędzy granitowymi płytami wykonane zostały intarsje i wprowadzone zostały pasy z blachy miedzianej tworzące kompozycje przypominającą w powiększeniu układ scalony. Ponieważ kolorystyka wnętrza i kolorystyka Logo KGHM są spójne otrzymujemy wyrazisty wizerunek spółki.
Wnętrza są nie tylko nowoczesne dzięki zastosowanym formom czy materiałom ale także nowoczesne pod względem technicznym. Niemalże w każdej przestrzeni biurowej w holu recepcyjnym znajduje się mnóstwo tablic informacyjnych, informacji bieżących wywieszonych w standardowych gablotach.  
przypadku tego projektu zaproponowano punkt informacyjny multimedialny. Każdy interesant może łatwo sprawdzić na jednym z czterech ekranów dotykowych informacje dotyczące przedsiębiorstwa, struktury, organizacji ale także z łatwością przeglądnąć bieżąca prasę czy skorzystać z internetu. Niezależnie od multimedialnego punktu informacyjnego przewidziano także stanowisko dla osoby w recepcji oraz zakłada się bezprzewodowy dostęp do Internetu dla odwiedzających siedzibę.
Mała sala konferencyjna przystosowana jest także do prowadzenia prelekcji i prezentacji, w związku z tym przewidziano stały rzutnik i ekran sterowany elektrycznie ukryty w suficie podwieszanym.
Sale wyposażono także w nagłośnienie konferencyjne sufitowe.
W celu zwiększenia atrakcyjności przestrzeni holu głównego jak i sali konferencyjnej proponuje się wykonanie otworu w ścianie dzielącej sale konferencyjną od holu wejściowego – recepcji. Wprowadzenie w otwór stolarki okiennej aluminiowej i dodatkowo montaż ażurowych paneli dekoracyjnych np.: Decorativos/ Almendra. Taki zabieg spowoduje iż „uzyskamy” więcej przestrzeni a hol i sala konferencyjna zyskają na atrakcyjności. Oczywiście w przypadku trwania prelekcji czy konferencji przeszklenie jest przesłonięte przez ekran.  
Niezwykle istotne w każdym holu wejściowym w strefie konferencji jest foyer, miejsce gdzie można wyjść na przerwę w trakcie odbywania szkolenia czy narady, poczekać na umówioną osobę itd. W celu zapewnienia odpowiedniego komfortu osobom przebywającym w strefie holu przewidziano wygodne stylowe wypoczynki. W nowoczesnym wnętrzu nie zabrakło klasyki w postaci sof i foteli Chesterfield czy dekoracyjnego oświetlenia, które nieco przełamuje nowoczesne materiały i formy.
Szatnie wydzielono jako niezależną samoobsługową i zamkniętą przestrzeń – wiszące widoczne ubrania nie są odpowiednie do tego charakteru wnętrza. Na Ściany szatni zaproponowano system aluminiowy przesuwny z frontami lustrzanymi.
Oświetlenie powoduje iż na odbijającej się płaszczyźnie tworzy się feria barw, blików i refleksów. Podłoga częściowo odbija się w suficie (system napinanych sufitów Barisol) dzięki temu uzyskujemy znakomity efekt wizualny i odczucie przestrzeni.